Избери език:
 
 

Пържени кюфтета

Пържени кюфтета

Рецепта класика, но малко променена от опита:

1 кг кайма
1 глава кромид лук
1 картоф
1 филия сух бял хляб
1 яйце
смлян черен пипер и чубрица на вкус
1/4 връзка магданоз
50 гр галета
олио за пържене

* В голяма купа сложете каймата и омесете с филията хляб, която предварително сте накиснали с прясно мляко или вода, отцедили и натрошили.
* Прибавят се нарязаният на ситно лук и магданоз, настъргания на ренде картоф и подправките (чубрица, черен пипер, по желание – чесън или босилек)
* Сместа се омесва добре и от нея се приготвят кръгли кюфтета, които се овалват в галета.
* Кюфтетата се изтръскват от галетата и се пържат в предварително загрятата мазнина.
* Обръщат се и се изваждат с дървена лопатка, не се пробождат с вилицата.
* Пържените кюфтета се поднасят с пържени картофи и сезонна салата – това е съчетание класика.

За по-различен и индивидуален вкус може да се добави щипка сух босилек (тогава не се слага чубрица) или 1-2 скилидки чесън.

Кромид лука може да бъде заменен с 2-3 стръка зелен лук.

Ето и друга рецепта за пържени кюфтета:

0,5 кг кайма (телешка)
1 глава кромид лук или 2-3 стръка зелен лук
1 морков
смлян черен пипер и чубрица на вкус
1/4 връзка магданоз

* Каймата се слага в голяма купа
* Добавя се лука и магданоза, нарязани на ситно
* Добавят се подправките
* Всичко се омесва добре и се оформят кръгли кюфтета, които се притискат леко с длани
* Пържат се в тефлонов тиган със символично количество олио, толкова колкото да покрие дъното.
* Кюфтетата се пържат от двете страни, като се обръщат с дървена лопатка
* Поднасят се със салата от домати и краставици, зелена салата, а през зимата с туршия.

 
 

• Голи сарми със сос • Сарми със зелеви листа • Баница с кайма • Коледна капама със зелев лист • Френска диета с месо (за две седмици) • Пържени кюфтета
 
НАЧАЛО l ЗА НАС l ПРОДУКТИ l ПОЛЕЗНО l НОВИНИ l КОНТАКТИ
2017, Всички права запазени. Пържени кюфтета